In onderstaande rubriek maken we kennis met de BOS musici. De kennismaking kan de vorm hebben van een interview of van een zelf geschreven bijdrage.

Kennismaken met ......

Naam: Janneke van Beek
Woonachtig in Gendt
Instrument: Tenorsaxofoon

Janneke is 55 jaar geleden begonnen op blokfluit en heeft dit instrument tot haar 11e jaar gespeeld. Van haar onderwijzer heeft ze haar eerste muzieklessen gekregen.
Ondertussen kreeg ze ook les op elektronisch orgel. Maar volgens Janneke had ze hier geen talent voor. Zomer 1973 heeft ze kennisgemaakt met de altsaxofoon en kwam hiermee al snel in het jeugdorkest van fanfare Irene Ederveen terecht. Daarna ging ze spelen in het grote orkest van deze fanfare. Dit heeft ze gedaan tot 1994 en is toen gestopt omdat Janneke dit niet meer kon combineren met het gezin en het bedrijf wat ze hadden, 4 bakkerij winkels.
In 2019 hoorde Janneke BOS spelen in Gendt en was gelijk weer gemotiveerd om de saxofoon uit de mottenballen te halen. Ze had weer erg veel zin om muziek te gaan maken en is daarna gelijk lid geworden van BOS. Ze vindt het orkest een mooi repertoire hebben, en er hangt een leuke sfeer in het orkest. Ze heeft weer veel plezier gekregen in het muziek maken mede door BOS.

Gerard Rikken

Naam: Jan van Leeuwen
Woonachtig in Angeren.
Instrument: accordeon

Ik ben actief begonnen met muziek, toen ik negen jaar was. Mijn broer kreeg een accordeon, waar ik óók op ging spelen. Ik heb één jaar accordeon-les gehad. Zo’n 20 jaar geleden kreeg ik van mijn broer zijn accordeon, waar ik zo nu dan op speelde. Gitaar was\is mijn instrument, in 1971 heb ik een akoestische (steelstring-) gitaar gekocht. Zes gitaarboeken erbij en een aantal (eenvoudige) akkoorden aangeleerd. In mijn werk (onderwijs) was die gitaar in de muzieklessen (blokfluit was toen nog een veel gebruikt instrument) goed en fijn te gebruiken. Heel veel plezier voor de leerlingen én voor mij. Toen ik gestopt was met mijn werk, heb ik nog drie en een half jaar gitaarles gehad. Ook ben ik bij een zangkoor in Huissen, Feelin’Good, gegaan. Ik zing de baspartij. In 2018 verscheen een oproep in de krant voor een op te richten Senioren orkest. Dat wilde ik wel eens proberen: gitaar of accordeon? Accordeon toch maar. In het eerste gesprek met Rudy gaf ik aan, dat ik nog niet eerder in een orkest gespeeld had. Rudy: “Dan is dit een mooie uitdaging.” En dat ís het ook. Samen muziek maken vind ik mooi. We hebben een vakkundige, enthousiaste dirigent. Met véél humor! Regelmatig anekdotes ook, die een (glim-) lach opwekken. De sfeer in het orkest is fijn. Gezellige gesprekken tijdens de pauze getuigen daarvan. Highland Cathedral, Beatles medley en Halleluja vind ik tot nu toe de mooiste muziekstukken van het repertoire. Maar ook: Saluti da Italia en Espagna por Favor, lekker vrolijk. De verschillende muziekgenres maken het leuk. Ik ga graag naar concerten. Mijn top 3 van concerten: Lichtenvoorde: 2006, Arrow Classic Rock met als headliner: Roger Waters met uitvoering van Dark side of the moon en met Pink Floyd Hits, Westergas park Amsterdam 2008: Leonard Cohen World Tour, Cork Ierland, 7 april 2017: John Prine: fantastisch! (zeker met aansluitend twee weken vakantie in West-Ierland.)

Mijn laatst bezochte concert: Ziggodome, juni 2018: afscheidsconcert van Paul Simon Homeward Bound The Farewell Tour.

Ik houd van rockmuziek, blues, folkmusic, klassiek, maar mijn favoriete muziekstijl is popmuziek: Beatles, Rolling Stones, Neil Young, John Prine, Bob Dylan, Leonard Cohen, U2, Coldplay, …ik kan nog wel even door gaan, maar nu ga ik eerst oefenen met het BOS repertoire, voor de volgende repetitie.

 

Jan van Leeuwen

Naam: Arend van de Steeg
Woont: in Rhenen 
Instrument: Cornet

Arend is via Henk Peters (accordeon) bij het BOS orkest terecht gekomen. Zij waren oud collega’s bij het CBR en Henk wist dat Arend gestopt was met muziek maken. Henk maakte de inschatting dat het BOS orkest echt iets voor Arend zou zijn.

Arend is geboren in Schaarsbergen en van kleins af aan in aanraking gekomen met muziek. Zijn vader was lid van fanfarekorps “Eendracht” in Schaarsbergen. Vader is 73 jaar actief lid van dit korps geweest. Toen Arend maar net kon lopen had hij al de wens om lid te willen worden van het fanfarekorps. Vanaf zijn 10e jaar ging hij trompet les nemen bij het oudste lid van de fanfare. Hij moest eerst het boekje “de Trompet” doorlopen om in het orkest mee te mogen spelen. Toen het zo ver was ging hij bugel spelen en heeft hij dit 48 jaar volgehouden. Naast het fanfarekorps was Arend ook lid van Brassband Gelderland, residerend in Rozendaal. Arend werd regelmatig gevraagd om mee te spelen in verschillende orkesten. Door veel in verschillende orkesten te spelen heeft hij zijn muzikale mogelijkheden goed leren ontwikkelen. Brassmuziek is zijn passie.

Arend heeft BOS in zijn armen gesloten en hij vindt het een fijn orkest met zijn diverse klankkleuren en goede sfeer. Zeker dit laatste onder leiding van Rudy, een dirigent met hoge kwaliteiten en een flinke dosis humor. Het diverse repertoire spreekt hem aan. Solo spelen vind hij erg leuk om te doen en maakt hier serieus werk van. Wensen met betrekking tot het repertoire zijn om wat meer filmmuziek te spelen. Arend heeft naast muziek maken nog een andere grote passie en dat is motorrijden. Met name reizen naar landen met veel hoge bergen. De Dolomieten in Italië is dan ook zijn favoriete reisgebied. Hij is jarenlang actief geweest als bergeleider van motorvakantiereizen.

Het oprichten van het BOS orkest kwam voor Arend precies op het juiste moment en hoopt hierin nog lang te mogen spelen.

Gerard Rikken

Naam: Guus Ketzer
Woont in Elst.
Instrument; fagot

Guus is op jonge leeftijd zijn muzikale loopbaan begonnen als tamboer bij de verkennersband in Ubach over Worms. Na de middelbare school is hij een studie voor onderwijzer gaan volgen.  Na zijn studie verhuisde Guus van Limburg naar Soesterberg waar hij als onderwijzer ging werken. Guus sloot zich aan bij een kerkkoor en via de voorzitter (die bas zong) werd hij gevraagd om te komen spelen in de plaatselijke fanfare. Zij zochten een saxofonist. Dit sprak hem wel aan en is direct les gaan nemen. Al snel kwam hij in de fanfare terecht. Deze fanfare werd later omgebouwd tot Harmonie en in de loop der tijd had het orkest behoefte aan een fagottist. Guus melde zich hiervoor aan is overgestapt op de fagot.

Vrienden van Guus wonen in Heteren daardoor kwamen hij en zijn vrouw in aanraking met De Betuwe en vonden dit een mooie streek om na de pensionering van beiden te gaan wonen. Na een rondgang in de Betuwe besloten ze uiteindelijk om in Elst te gaan wonen. Door de oproep in het Gemeente Nieuws om een senioren orkest op te richten heeft hij zich direct aangemeld als lid. Het Gemeente Nieuws hadden ze toegestuurd gekregen van de vrienden uit Heteren.

Hij heeft hier geen moment spijt van. BOS vindt hij een prachtig orkest en er hangt een fijne sfeer. Daarnaast spreekt  het repertoire hem erg aan en is hij onder de indruk van onze dirigent Rudy en gaat graag naar de repetities. Het overdag repeteren met het orkest spreekt hem erg aan.

Zijn muzikale voorkeur gaat uit naar film- en musicalmuziek. Guus houdt ook erg van Queen, Andre Rieu en Rowwen Heze. Dit kan natuurlijk niet anders als oorspronkelijk Limburger.

Gerard Rikken

Naam; Margot van Raaij
Woonachtig in; Haalderen 
Instrument; klarinet

Margot is op haar 9e jaar klarinet les gaan nemen en kwam al snel in het orkest Con-Amore in Oosterhout terecht. Daar speelde ze ook o.l.v. Rudy . Haar zus speelde al klarinet dus zij wilde dit ook graag leren.
Ze heeft later een uitstapje gemaakt naar de altsax maar de liefde bleef toch de klarinet. Alle 3 haar kinderen hebben ook een instrument (trompet en klarinet) leren spelen maar zijn hiermee gestopt wegens studie en dat ze de muziek oubollig vinden. Margot speelt in verschillende orkesten dit zijn UDI Bemmel, De Stedelijke Muziek vereniging Huissen, Senioren orkest Liemers en af en toe in het Arnhems promenade orkest. Over BOS zegt Margot het orkest groeit dat is leuk. Ze vindt dat de dynamiek in de muziek bij BOS meer aandacht mag krijgen. Hier wordt door Rudy regelmatig aandacht aan besteed, het gaat steeds beter. Daarnaast moeten we nog groeien in het leren samen spelen. Verder zou ze graag zien dat we uitbreiding krijgen in de klarinetsectie. Wat het repertoire betreft zou ze een keer solo, of een klarinetten stuk gaan spelen. Met betrekking tot de muziekstijl zou ze graag een Klezmer nummer aan het repertoire willen toevoegen. Dit kan goed gespeeld worden door accordeon/klarinet, Margot leeft voor de muziek ze vindt muziek maken heerlijk en geniet er elke dag van. Wat BOS betreft; doorgaan op de ingeslagen weg en plezier en lol houden in het muziek
maken. Rudy vindt ze een geweldige dirigent om mee te werken.

Gerard Rikken

Naam; Cora Hoppenreijs
Woonachtig in Elst

Cora is begonnen met de altsax te bespelen toen ze 16 jaar was. Ze weet nog precies de datum. Deze was 1 april 1976. Ze werd aangestoken om een instrument te spelen door haar buurkinderen. Ze is toen lid geworden van de Renkumse muziek-vereniging “Eendracht”. De muziek-vereniging had altsaxen nodig en daarom ging Cora op dit instrument spelen. Inmiddels is ze erg gehecht aan de altsax en vindt ze het een geweldig instrument. Samen muziek maken vindt ze prachtig.

Doordat ze een persbericht las over de oprichting van het BOS orkest heeft ze zich aangemeld bij BOS. Hier heeft ze geen spijt want ze heeft het erg goed naar haar zin in het orkest. De sfeer in het orkest is prima. Het valt haar op dat iedereen met elkaar optrekt in de pauze. De repetities worden goed bezocht. Cora vindt het heerlijk om overdag te repeteren. Ze heeft ook veel tijd om thuis te oefenen. “In a Miller mood” en & "Highland Cathedral"  vindt ze tot nu toe de mooiste muziek-stukken van het repertoire.
Haar wens is om het repertoire verder uit te breiden met “Schindler’s list” en filmmuziek. Om prettig muziek te blijven maken vindt Cora dat we een bepaalde basiskwaliteit mogen verwachten van nieuwe leden. Dit om het muzikale niveau op peil te houden. Ze geniet ook van de geweldige accommodatie, het “Stedium”, waar we oefenen. Haar favoriete muziekstijl is Soul en Jazz. en ze is fan van Roberta Flack en Peggy Lee.


Gerard Rikken